Aviva Stadiumin historia

Aviva Stadium, joka tunnetaan myös nimellä Lansdowne Road Stadium, on jalkapallo- ja rugbystadion Dublinissa, Irlannissa. Stadionin historia ulottuu aina vuoteen 1872 asti, jolloin Lansdowne Road ensimmäisen kerran avattiin. Alun perin stadion rakennettiin Irlannin rugbyn kansalliseksi kotikentäksi, ja se oli tärkeä osa irlantilaisen urheilun historiaa.

Alkuperäinen Lansdowne Road Stadium oli pienempi rakennus, jossa oli paikkoja noin 49 000 katsojalle. Se kuitenkin palveli tarkoituksensa hyvin, ja paikalliset rugbyn ja jalkapallon fanit tulivat stadionille innolla seuraamaan pelejä vuosikymmenten ajan. Vuosien varrella stadion kuitenkin alkoi kärsiä kulumisesta, ja päätettiin, että uusi ja nykyaikaisempi stadion tarvitaan.

Vuonna 2003 irlantilainen jalkapalloliitto FAI ja rugbyn liitto IRFU päättivät yhdistää voimansa ja rakentaa uuden stadionin, joka palvelisi molempien lajien tarpeita. Näin syntyi Aviva Stadium. Rakentaminen käynnistyi vuonna 2007 ja stadion vihittiin virallisesti käyttöön vuonna 2010. Uusi Aviva Stadium nousi noin samalle paikalle kuin alkuperäinen Lansdowne Road Stadium.

Stadionin arkkitehtuuri

Aviva Stadiumin arkkitehtuuri on moderni ja tyylikäs. Stadionin suunnitteli Populous-niminen arkkitehtitoimisto, joka on erikoistunut urheilustadioneihin ympäri maailmaa. Stadionin ulkonäkö on vaikuttava, sen lasiset julkisivut ja kaareva katto luovat vaikutelman modernista ja futuristisesta rakennuksesta.

Stadionin sisätilat ovat yhtä näyttävät kuin ulkokuori. Aviva Stadiumin tribuunit on suunniteltu takaamaan parhaan mahdollisen näkyvyyden jokaiselta istumapaikalta, ja siellä on myös lukuisia VIP-lokerikkoja ja kokoustiloja. Lisäksi stadionin pääkatsomossa on ravintoloita ja baareja, mistä katsojat voivat nauttia pelien aikana.

Aviva Stadiumin kapasiteetti

Aviva Stadiumin kapasiteetti on noin 51 700 katsojaa rugbyn ja jalkapallon otteluihin. Stadionin kenttä on luonnonnurmi, ja se on suuri tarpeeksi myös kansainvälisiin peleihin. Stadionin kapasiteetti voidaan kuitenkin säätää pienemmäksi tai suuremmaksi tarpeen mukaan erilaisten tapahtumien järjestämiseksi.

Aviva Stadium onkin suosittu konserttien ja muiden tapahtumien järjestyspaikka Dublinissa. Musiikkiartisteja, kuten U2 ja Coldplay, on nähty esiintymässä stadionilla vuosien varrella. Stadionin monipuolisuus tekee siitä erittäin suositun paikan tapahtumien järjestämiselle Dublinissa.

Kaiken kaikkiaan Aviva Stadium on yksi Dublinin merkittävimmistä maamerkeistä. Se ei vain tarjoa upeat puitteet urheilutapahtumille, vaan myös toimii tärkeänä osana Dublinin kulttuuritarjontaa.

Stadionin pääkäyttäjät

Aviva Stadium on Dublinin suosituin urheiluareena ja sen pääkäyttäjiin kuuluu kaksi Irlannin suurta jalkapalloseuraa, nimittäin Shelbourne FC ja Bohemians FC. Stadionin valmistumisen jälkeen vuonna 2010, molemmat seurat siirtyivät pelaamaan kotiottelunsa Aviva Stadiumille.

Lisäksi stadionilla pelataan myös kansainvälistä jalkapalloa ja rugbyn merkittäviä ottelutapahtumia. Irlannin jalkapallomaajoukkue pelaa usein kotiotteluitaan Aviva Stadiumilla ja rugbyssä Irlannin maajoukkue, The Irish Vikings, hyödyntää myös tätä areenaa. Onkin todella tärkeää huomioida, että stadion on Irlannin tärkein rugbyareena.

Aviva Stadiumin sijainti

Aviva Stadium sijaitsee Dublinin keskustan läheisyydessä, Lansdownen aseman vieressä. Se on helposti saavutettavissa julkisilla kulkuneuvoilla, kuten junalla tai bussilla, sekä myös kävellen tai pyöräillen, jos oleskelet lähikaupunginosassa.

Jos saavut Aviva Stadiumille junalla, Dublin Pearse Street -asema on lähin pysäkki. Kaupungin keskustasta stadionille kulkee myös useita bussilinjoja, joten matka sinne on vaivaton. Stadionin sijainti on myös ihanteellinen yöpymiseen, sillä lähialueelta löytyy lukuisia hotelleja ja ravintoloita.

Stadionin läheiset nähtävyydet

Aviva Stadiumin läheisyydessä on useita suosittuja Dublinin nähtävyyksiä, jotka kannattaa ehdottomasti kokea vierailun aikana. Lansdowne Road -alueella vieraillessasi voit tutustua myös National Print Museumiin, jossa voi oppia painotekniikoista ja painohistoriasta. The Royal Dublin Society (RDS) on myös vain lyhyen kävelymatkan päässä stadionilta, ja se tarjoaa monenlaisia tapahtumia ja näyttelyitä.

Mikäli olet rugbyfani, on sinun ehdottomasti vieraileva Guinness Storehouse -tehtaalla. Se on maailmankuulu olutpanimo, joka sijaitsee lähellä stadionia. Täällä pääset tutustumaan kaikkien aikojen tunnetuimman irlantilaisen oluen, Guinnessin, valmistusprosessiin ja historiaan. Panimon ylimmässä kerroksessa voit nauttia panoraamanäkymistä ja lasillisen Guinnessia Gravity Barissa.

Dublinin keskustan nähtävyydet eivät myöskään ole kaukana Aviva Stadiumilta. Stadionin lähistöllä oleva Grand Canal Taras on kaunis ja rauhallinen kanavan varrella kulkeva kävelyreitti. Lähellä stadionia sijaitsee myös Merrion Square, joka tarjoaa kauniin puiston ja sijainnin arvokkaan Georgian aikakauden rakennusten ympäröimänä.

Kaiken kaikkiaan Aviva Stadium on Dublinin tärkeä ja suosittu urheiluareena, ja sen läheisyydessä on paljon nähtävää ja koettavaa. On vaikea kuvitella vierailua Dublinissa ilman käyntiä Aviva Stadiumilla.

Stadionin järjestämät tapahtumat

Aviva Stadium on Dublinin merkittävin urheilu- ja tapahtumapaikka, jossa järjestetään vuosittain lukuisia urheilutapahtumia ja konsertteja. Stadionin pääkäyttäjä on Irlannin jalkapallomaajoukkue, jonka kotiottelut ovat suuri tapahtuma kaupungissa. Lisäksi stadionilla pelataan rugby-maaotteluita sekä muita urheilutapahtumia, kuten Gaelic footballin ja hurlingin otteluita.

Stadionilla järjestetään myös lukuisia konsertteja, joissa ovat esiintyneet kansainväliset tähdet kuten U2, Ed Sheeran ja Taylor Swift. Stadionin modernit puitteet ja hyvä akustiikka tekevät siitä suositun konserttiareenan. Konserttien lisäksi stadionilla järjestetään erilaisia tapahtumia ja festivaaleja, kuten ruoka- ja juomafestivaaleja sekä hyväntekeväisyystapahtumia.

Stadionin opastetut kierrokset

Aviva Stadium tarjoaa vierailijoilleen mahdollisuuden osallistua opastetuille kierroksille. Kierroksilla pääsee tutustumaan stadionin kulisseihin ja näkemään paikkoja, joihin yleisöllä ei normaalisti ole pääsyä. Opastetut kierrokset tarjoavat mielenkiintoista tietoa stadionin historiasta, arkkitehtuurista ja tapahtumista, ja oppaan johdolla pääsee näkemään mm. pukuhuoneet, kentän laidalla olevat VIP-tilat ja median edustalle varatun alueen.

Kierroksilla pääsee myös kävelemään pelaajien käyttämiä käytäviä ja näkemään kenttää aivan lähietäisyydeltä. Stadionin opas kertoo mielenkiintoisia tarinoita stadionin tapahtumista ja sen roolista Irlannin urheilukulttuurissa. Opastetut kierrokset kestävät noin tunti ja ovat suosittuja varsinkin jalkapallofaneille ja urheilun ystäville.

Aviva Stadiumin pääsymaksut ja aukioloajat

Aviva Stadiumin pääsymaksut ja aukioloajat vaihtelevat tapahtumakohtaisesti. Jalkapallo- ja rugby-otteluihin pääsyliput tulee ostaa etukäteen, ja hintataso vaihtelee ottelusta riippuen. Konserttiliput puolestaan myydään erikseen ja niiden hinnat vaihtelevat esiintyjän ja istumapaikan mukaan. Stadionilla järjestettäviin tapahtumiin suositellaan saapumaan hyvissä ajoin paikalle, sillä stadionin suosio ja vetovoima tuovat paikalle suuria yleisömääriä.

Aviva Stadiumin aukioloajat vaihtelevat myös tapahtuman mukaan. Päivittäin stadionin ovet eivät ole avoinna, vaan aukioloajat määräytyvät tapahtumien perusteella. Tapahtumien aikaan stadionille voi saapua jo useita tunteja ennen tapahtuman alkua ja nauttia stadionalueen ravintoloista ja kaupoista. Stadionin yhteydessä on myös pieni museo, jossa on esillä Irlannin jalkapallomaajoukkueen historiaan liittyviä esineitä ja muistoja.

Aviva Stadiumin sijainti keskeisellä paikalla Dublinin sydämessä tekee siitä helposti saavutettavan. Stadionin lähellä on laaja valikoima hotelleja, ravintoloita ja muita nähtävyyksiä, joten vierailu stadionilla voi olla osa laajempaa matkaa Dublinissa.